Jak to rozwiązać?
Rafcio:
x2+y2=10
y=5−2x
Jak wyliczyć x z tego układu równań?
7 mar 16:52
ZKS:
{x2 + (5 − 2x)2 = 10
{y = 5 − 2x
7 mar 16:53
Artur z miasta Neptuna:
możesz zrobić to graficznie ... pierwsze równanie to jest okrąg o środku (0,0) i promieniu
√10 ... drugi to prosta o miejscu zerowym x=5/2
lub ... masz z drugiego równania wyznaczony 'y' .. podstawiasz do pierwszego równania i
wyliczasz 'x'
7 mar 16:54
geronimos: x2+25−20x+4x2=0
5x2+15−20x=0
x2+3−4x=0
delta =25
pierw. z delty 5
x1=0,5
x2=4,5
7 mar 16:54
Rafcio: Ma wyjść
x=1 i x=3
7 mar 16:55
geronimos: x2+25−20x+4x2=10
To poprawione 1 równanie
7 mar 16:56
Rafcio: Ale wynik się nie zgadza
7 mar 16:58
Artur z miasta Neptuna:
x
2+25−20x+4x
2=10
5x
2 −20x + 15 = 0
x
2 − 4x + 3 = 0
(x−3)(x−1) = 0
jak się nie zgadza jak się zgadza
7 mar 17:01
Rafcio: Jak mu co innego wyszło.
0,5 i 4,5
7 mar 17:02
Artur z miasta Neptuna:
patrz później −−− poprawił równanie
7 mar 17:03
Rafcio: ale to nic nie zmienia
Ma takie same równanie kwadratowe jak ty.
7 mar 17:04
Rafcio: ale jak obliczał delte i miejsca zerowe to nie wyszło...
7 mar 17:06
Artur z miasta Neptuna:
bo źle liczysz w takim razie
7 mar 17:07
geronimos: delta = 42−3*4=4
pierw. z delty = 2
i wychodzi
7 mar 17:08
geronimos: pomyliłem znaki jak pisałem odpowiedź.
7 mar 17:09
paulina: 3x²−2√3x−3=0
8 mar 13:41