prosze o pomoc
Paulina: prosze o pomoc :
zadanie 1:
wykaż że nie istnieje kąt ostry alfa taki, ze sin alfa=13 i tg alfa=12
7 mar 16:43
Artur z miasta Neptuna:
niech sin α =
1/
3
//rysunek trójkąta prostokątnego//
wtedy jedna przyprostokątna ma wartość 'a'
przeciwprostokątna ma wartość '3a'
druga przyprostokątna (przy kącie α) ma wartość 'x'
z tw. pitagorasa:
(3a)
2 = a
2 + x
2 ⇔ x
2 = 8a
2 ⇔ x = 2
√2a
czyli:
| | a | | 1 | | √2 | | 2 | | 1 | |
tgα = |
| = |
| = |
| ≠ |
| = |
| |
| | 2√2a | | 2√2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
c.n.w.
7 mar 16:52
Paulina: dzięki

zadanie 2:
Liczby −8,4, x+1 ( w podanej kolejności )są pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Wówczas liczba x jest równa
7 mar 17:04
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
x+1 = 4*q = 4*(− |
| ) = −2 ⇔ x = −3 |
| | 2 | |
7 mar 17:09
Paulina: wyznacz kąt ostry alfa, wiedząc że log2 sin alfa= −1
7 mar 17:16
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
log2 x = −1 ⇔ 2−1 = x ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
a tutaj x = sin α
| | 1 | |
więc: sin α = |
| ⇔ α = π/6 + 2kπ ⋁ α = 5π/6 + 2kπ |
| | 2 | |
7 mar 17:18
Artur z miasta Neptuna:
ajjj .... osty miał być
α= π/6 = 30o
7 mar 17:18
Paulina: a to kTT to co to
7 mar 17:26
Artur z miasta Neptuna:
nic nic ... nie zwracaj na to uwagi
7 mar 17:27
Paulina: ok ok a to TT to jaki pi
7 mar 17:28
Artur z miasta Neptuna:
π ... to 'pi'
7 mar 18:13