matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
czejzi:
Rozwiąż równanie: sin(x +
π
6
) + sin(x −
π
6
) = −
√
6
2
dla x∊ <0;2π> Proszę o pomoc
7 mar 16:41
Aga1:
x+y
x−y
sinx+siny=2sin
cos
2
2
x+π/6+x−π/6
x+π/6−x+π/6
√
6
2sin
cos
=
2
2
2
√
6
2sinxcosπ/3=
2
wychodzi mi równanie sprzeczne.
7 mar 16:57