Kto to rozwiąże będzie moim mistrzem!!
Króliczek: Pewien gatunek królików rozmnaża się w tempie określonym w funkcji K(x)= 20* (2,5)0,1x
gdzie x oznacza czas liczony w miesiącach, a K(x) liczebność populacji po x miesiąca
a) ile osobników liczy początkowa populacja królików
b) ile osobników liczy populacja po upływie 20 miesięcy
c) ile lat potrzeba aby liczba królików zwiększyła się o 1462,5%
7 mar 16:38
Paulina: prosze o pomoc :
zadanie 1:
wykaż że nie istnieje kąt ostry alfa taki, ze sin alfa=13 i tg alfa=12
7 mar 16:42
Paulina: sory pomyliłam sie
7 mar 16:42
Artur z miasta Neptuna:
a) x= 0 .... K(0) = 20*1 = 20
b) K(20) = 20* (2.5)
2 = 125
| | 125 | | 5 | |
c) ooo 1462,5% ⇔ (1462,5%+100%)*20 = 20*(2,5)0.1x ⇔ |
| = ( |
| )0.1x ⇔ 3 = 0.1x |
| | 8 | | 2 | |
⇔ x= 30
| | 30 | |
ile lat? |
| = 2.5  |
| | 12 | |
7 mar 16:49
hehe: Ale się rozmnażają.
7 mar 16:50
Artur z miasta Neptuna:
w końcu to króliki
7 mar 16:54