Układy równań.
Jurek: Dla jakich wartości parametrów m układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie, nieskończenie
wiele i nie ma rozwiązań?
x+3my=1+m
3mx+y=−2(m−1)
Mam problem tylko z tym przykładem. Czy ktoś miły mi rozwiąże?
7 mar 16:30
Jurek: Odświeżam
7 mar 16:55
Aga1: Umiesz rozwiązywać metodą wyznacznikową?
7 mar 17:04
Jurek: Niestety nie. Jakbyś mogła mi normalnie pokazać...
7 mar 17:04
Aga1: Normalnie tzn. jak?
Może metodą przeciwnych współczynników
x+3my=1+m //*(−3m)
3mx+y=−2m+2
−3mx−9m
2y=−3m−3m
2
3mx+y=−2m+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
y−9m
2y=−3m
2−5m+2
y(1−9m
2)=−3m
2−5m+2
Teraz drugie równanie pomnóż przez −3m i oblicz podobnie x, wynik zapisz to Ci powiem jak dalej
7 mar 17:21
Jurek: Przekształcam do
3my=−x+1+m
y=−1/3x +1/3m +1/3 i co? no dziwnie...
y=−3mx −2(m−1)
No i niby jak to teraz zrobić? W innych układach mam np. y=−1/3x + 1/3m a tam dalej jeszcze
+1/3...
7 mar 17:22
Aga1: Prawe strony przyrównasz i możesz obliczyć x, ale to nie najłatwiejszy sposób
7 mar 17:27
Aga1: | | 6m2−5m+1 | |
x= |
| tak Ci wyszło? |
| | 1−9m2 | |
7 mar 17:30
Jurek: Dla oznaczonego wyjdzie m=1/3 lub m= −1/3 ?
7 mar 17:30
Jurek: Znaczy różne od 1/3 i −1/3
7 mar 17:31
Aga1: układ jest oznaczony.
| | 1 | | 1 | |
Zostało sprawdzić, jaki to układ dla m= |
| , a jaki dla m=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
7 mar 17:33
Jurek: O, czyli dobrze zrobiłem. Dziękuję

Oznaczonego nie będzie, nie?
7 mar 17:35
Jurek: A sprzeczny to dla m=1/3 lub m= −1/3 , tak? Wybaczcie za spam.
7 mar 17:36
Jurek: Pfu, dla m=1/3 układ będzie oznaczony, dokładnie?
7 mar 17:37
Aga1: Źle, oznaczony , gdy mianownik jest różny od 0−−−odp. Ci podałam.
| | 0 | | liczba | |
nieoznaczony, gdy wychodzi |
| , a sprzeczny , gdy wychodzi |
| |
| | 0 | | 0 | |
7 mar 17:40
Jurek: Jezus, pomyliłem się

. dla m=1/3 układ nieoznaczony, a dla m=1/3 i −1/3 sprzeczny. Tak?
7 mar 17:41
Aga1: | | 1 | |
Coś źle, bo nie może być dla m= |
| i nieoznaczony i sprzeczny, zdecyduj się na coś. |
| | 3 | |
7 mar 17:43
Jurek: Dla oznaczonego m=1/3 to na pewno, a sprzeczny to −1/3, zgadza się?
7 mar 17:45
Jurek: Boże... Dla nieoznaczonego m=1/3, a sprzeczny −1/3
7 mar 17:47
Aga1: Coś "na pewno " jest źle.
A jak to sprawdziłeś?
7 mar 17:49
Aga1: W końcu dobrze.
7 mar 17:51
Jurek: Czyli jest okej? Okej, bardzo ci dziękuję, ale jest jeszcze jedno równannie, które nie wiem jak
zrobić.
Dla jakich wartości parametrów a, m, k, b układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie,
skończenie wiele, nie ma rozwiązań?
x+y=a
mx+ky=0
7 mar 17:56