Problem z zadaniami.
asia9201: czesc wszystkim mam problem z zadankiem maturalnym moze ktos bedzie wiedział jak to
rozwiązać

1.Maksymalny przedział, w którym funkcja kwadratowa f(x)=2(x−1)(x+5) jest malejąca to:
7 mar 16:23
asia9201: prosze niech ktos pomoże.
7 mar 16:29
pigor: ... otóż, tu x
w=p=
1−52=−2 , dlatego stąd i z wykresu takiej paraboli masz
(−∞ ; −2> − szukany
maksymalny tzn. ...

domknięty − tu − prawostronnie,
przedział w tórym dana funkcja jest malejąca

. ...
7 mar 16:30
asia9201: dziękuje ci bardzo

mam jeszcze jedno zadanie jesli byś mógł..
ciąg(a
n) jest określony wzorem:a
n =3
n −1 gdzie n E N
+ . zatem liczba wyrazów spełniajacych
warunek a
2+4 <a
n+9 jest równa?
7 mar 16:38
kris: pomozesz mi jeszcze z tym jednym?
7 mar 17:39