matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Anula:
Suma wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych wynosi: a)4905 b)9810 C)5450 D)4850 a1=10 an=99 n=90 Sn= a1+an2 *n S=10+99/2 *90=109*45=4905 Czemu n= jest równe 90
?
7 mar 16:02
Ajtek:
Dlatego: 11−20 10 liczb 21−30 10 liczb . . . 81−90 10 liczb 91−99 9 liczb czyli 8*10+9=89 liczb i jeszcze liczba 10, o której wielu zapomina
.
7 mar 16:06
Anula:
dziękuję
7 mar 17:00
Rafcio:
Kto mi odpowie?
7 mar 17:01