Okrąg opisany na trójkącie
is.: Proszę o wskazówki jak rozwiązać takie oto zadanie:
Kąty trójkąta to 90, 60, 30. Oblicz pole okręgu opisanego na tym trójkącie, jeżeli obwód okręgu
wpisanegow ten trójkąt wynosi 2π.
7 mar 15:32
pigor: ... , np. tak : z warunków zadania 2πr=2π ⇒
r=1 − promień okręgu wpisanego w ten Δ,
no to niech
R=? , to z własności miarowych boków trójkąta "ekierki" i wzoru na promień
okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny masz np. równanie :
a+b−c=2r ⇒ R+R
√3−2R=2 ⇔ R
√3−R=2 ⇔ R(
√3−1)=2 / *(
√3+1) ⇔
R(3−1)=2(
√3+1) ⇔ R=
√3+1 ⇒ P
O=πR
2= π(
√3+1)
2= π(3+2
√3+1 ⇔
PO=πR
2=π(4+2
√3) ⇔
PO=2π(2+√3) − szukane
pole okręgu opisanego. ...
7 mar 16:24