ciąg arytmetyczny
asdf: nieskończony ciąg arytmetyczny. a3 = 1 i a8 = − 9. Wyznacz a1 oraz r
an = a1 + (n − 1) * r
a3 = a1 + 2r
a8 = a1 + 7r
1 = a1 + 2r
−9 = a1 + 7r
i co teraz? klamra? wole podpowiedzi niz rozwiazanie
7 mar 15:22
Artur z miasta Neptuna:
klamra i wyliczasz a1 i r
7 mar 15:23
asdf: no i tak probowalem...
8 = −5r
tak?
7 mar 15:27
asdf: w odp mam a
n = 2n + 7
7 mar 15:28
asdf: ok mam dzieki
7 mar 15:37
asdf: moze sie komus przyda:
1 = a1 + 2r
−9 = a1 + 7r | (*−1)
1 = a1 + 2r
9 = −a1 − 7r | dodaje to
10 = −5r
r = −2
1 = a1 + 2r
1 = a1 − 4
a1 = 5
an = a1 + (n − 1) * r
an = 5 + (n − 1)(−2)
an = 5 −2n + 2
an = −2n + 7
P.S tam mailem blad, nie 2n + 7 tylko −2n + 7
7 mar 15:40