Prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie.Odległość w układzie współrzędnych !
Gleber: Punkty
A = (−2,4)
B = (2,2)
C = (6,5)
są wierzchołkami trójkąta . Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z
wierzchołka C i oblicz pole tego trójkąta.
7 mar 15:03
Artur z miasta Neptuna:
1) wyznaczasz prostą przechodzącą przez punkty A i B (do wzoru y=ax+b za 'x' i 'y' podstawiasz
współrzędne, rozwiązujesz układ równań
2) wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej wyznaczonej w punkcie (1)
3) wyznaczasz równianie prostej o wyznaczonym współczynniku kierunkowym w punkcie (2), która
przechodzi przez punkt C
i masz równianie tejże prostej.
7 mar 15:06
Gleber: Wiesz, to co napisałeś jest dla mnie czarna magią. Mógłbyś napisać to całe równanie bo prędzej
bym to załapał.
7 mar 15:23
Gleber: Mógłby mi to ktoś rozwiązać i opisać dokladniej?
7 mar 22:01
Aga1: Napisz równanie prostej y=ax+b przechodzącej przez punkty A(−2,4) i B(2,2)
Z układu
−2a+b=4
2a+b=2
Oblicz a i b.
7 mar 22:04
Gleber: Co mi po tym ze oblicze a i b skoro pytanie jest o pole?
7 mar 22:07
Aga1: Napisał Ci Artur w punktach co masz zrobić aby napisać równanie prostej zawierającej
wysokość.
Pole później
7 mar 22:10
Gleber: Próbowałem, nie wychodziło, nie wiem czemu, za 5 razem zrezygnowałem , nie wiem w jakiej
kolejnosci to wykonywac
7 mar 22:15
Aga1: Oblicz a i b.
7 mar 22:16
Gleber: Weź mi napisz to działanie bo mnie szlag trafi. Proszę
7 mar 22:27
Aga1: b=3
2a+3=2
2a=−1
prosta prostopadła ma współczynnik kierunkowy równy 2 i przechodzi przez punkt C(6,5).
y=2x+b
5=12+b
b=−7
Odp. y=2x−7.
A pole to możesz obliczać różnymi sposobami , nawet jest gotowy wzór, gdy są podane wszystkie
wierzchołki.
7 mar 22:33
Gleber: Ale co do czego podstawilas? Jakie wartosci
7 mar 22:43
Aga1: a i b z układu równań, za x podstawiałam pierwszą współrzędną punktu, a za y drugą najpierw z
punktu A, a drugie równanie z punktu B.
7 mar 22:49
Gleber: A po co 2 raz obliczałaś b? Skoro juz wyszlo 3?
7 mar 23:00
Aga1: Pisałam dwie proste.
Najpierw przechodzącą przez punkty A i B, a następnie drugą (inną ) prostą , która do pierwszej
jest prostopadła i przechodzi przez punkt C.( i tu b jest inne niż wcześniej)
7 mar 23:06
Gleber: Pierdole to, jestem za tępy ide sie najebać
7 mar 23:18