matematykaszkolna.pl
Prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie.Odległość w układzie współrzędnych ! Gleber: Punkty A = (−2,4) B = (2,2) C = (6,5) są wierzchołkami trójkąta . Znajdź równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C i oblicz pole tego trójkąta.
7 mar 15:03
Artur z miasta Neptuna: 1) wyznaczasz prostą przechodzącą przez punkty A i B (do wzoru y=ax+b za 'x' i 'y' podstawiasz współrzędne, rozwiązujesz układ równań 2) wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej wyznaczonej w punkcie (1) 3) wyznaczasz równianie prostej o wyznaczonym współczynniku kierunkowym w punkcie (2), która przechodzi przez punkt C i masz równianie tejże prostej.
7 mar 15:06
Gleber: Wiesz, to co napisałeś jest dla mnie czarna magią. Mógłbyś napisać to całe równanie bo prędzej bym to załapał.
7 mar 15:23
Gleber: Mógłby mi to ktoś rozwiązać i opisać dokladniej?
7 mar 22:01
Aga1: Napisz równanie prostej y=ax+b przechodzącej przez punkty A(−2,4) i B(2,2) Z układu −2a+b=4 2a+b=2 Oblicz a i b.
7 mar 22:04
Gleber: Co mi po tym ze oblicze a i b skoro pytanie jest o pole?
7 mar 22:07
Aga1: Napisał Ci Artur w punktach co masz zrobić aby napisać równanie prostej zawierającej wysokość. Pole później
7 mar 22:10
Gleber: Próbowałem, nie wychodziło, nie wiem czemu, za 5 razem zrezygnowałem , nie wiem w jakiej kolejnosci to wykonywac
7 mar 22:15
Aga1: Oblicz a i b.
7 mar 22:16
Gleber: Weź mi napisz to działanie bo mnie szlag trafi. Proszę
7 mar 22:27
Aga1: b=3 2a+3=2 2a=−1
 1 
a=−

2 
 1 
y=−

x+2
 2 
prosta prostopadła ma współczynnik kierunkowy równy 2 i przechodzi przez punkt C(6,5). y=2x+b 5=12+b b=−7 Odp. y=2x−7. A pole to możesz obliczać różnymi sposobami , nawet jest gotowy wzór, gdy są podane wszystkie wierzchołki.
7 mar 22:33
Gleber: Ale co do czego podstawilas? Jakie wartosci
7 mar 22:43
Aga1: a i b z układu równań, za x podstawiałam pierwszą współrzędną punktu, a za y drugą najpierw z punktu A, a drugie równanie z punktu B.
7 mar 22:49
Gleber: A po co 2 raz obliczałaś b? Skoro juz wyszlo 3?
7 mar 23:00
Aga1: Pisałam dwie proste. Najpierw przechodzącą przez punkty A i B, a następnie drugą (inną ) prostą , która do pierwszej jest prostopadła i przechodzi przez punkt C.( i tu b jest inne niż wcześniej)
7 mar 23:06
Gleber: Pierdole to, jestem za tępy ide sie najebać
7 mar 23:18