.
Anula: szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 0, wówczas wyrażenie a1+a2...a11 jest: l. ujemną,
dodatnią, serem, większa od 5, mam do tego wykrozystać wzór na sumę?
7 mar 14:43
Artur z miasta Neptuna:
a6 = 0 ⇔ a5 + a7 = 0 ⋀ a4 + a8 = 0 ⋀ ... ⋀ a1 + a11 = 0 ⇔ S11 = 0
7 mar 14:45
Artur z miasta Neptuna:
wykorzystujesz fakt, że 2an = an−k + an+k ... gdzie k to jakaś liczba i k<n
7 mar 14:46
Anula: możesz jakoś bardziej mi to wytłumaczyć?
7 mar 14:46
Anula: co to jest w ogóle za wzór?
7 mar 14:51
Artur z miasta Neptuna:
pamiętasz wzór:
2a
n = a
n−1 + a
n+1 
to co podałem to uogólnienie tego wzoru
albo jak wolisz:
a
n−k = a
n − k*r
a
n+k = a
n + k*r obie równości wynikają z podstawowego wzoru, że a
n+1 = a
n + r
więc:
2a
n = a
n − k*r + a
n + k*r = a
n−k + a
n+k
7 mar 14:52
Anula: ten wzór znam an+1=an+r ale tego wyżej właśnie nie i nie wiem jak to podstawić
7 mar 14:55
Anula: i co to jest za k?
7 mar 14:57