prawdopodobienstwo
misia: W kolejce do bankomatu stoi ,,gęsiego'' 5 mężczyzn i 5 kobiet.Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia,że kobiety stoją obok siebie. PROSZE POMOZCIE
7 mar 14:32
Artur z miasta Neptuna:
_
masz 10 miejsc ... 5 zajmują faceci ... 5 kobiety
jaka jest Ω ?
podpowiem że moc A = 6
7 mar 14:34
misia: Ω to 25 ?
7 mar 14:35
Artur z miasta Neptuna:
ponieważ ?
7 mar 14:37
misia: 5
5 ?
nie ogarniam tego, poznij P(A) itd ?.. ale czy to dobrze
7 mar 14:39
misia: 52 *
7 mar 14:39
krystek: Ω=10!
@Artur mocA= 6 to zbyt mało. Moim zdaniem
7 mar 14:56
krystek: wg mnie 6*5!*5!
7 mar 14:58
Magdalena: czyli Ω=10, A=6
to P(A)= 6/10=3/5 ?
jestem tempa
7 mar 15:04
misia: Magdaleny wynik dobry ?
7 mar 15:05
krystek: Wg mnie zły.
Dziesięc osób może ustawiać sie w kolejce na 10! sposobów.
7 mar 15:08
Magdalena: Krystek w takim razie co wyszło Tobie ?
7 mar 15:09
krystek: Napisane!Ω=10!
A=o 14:58
7 mar 15:10
Artur z miasta Neptuna:
krystek −−− zacznijmy od tego ... zależy jak budujesz Ω.
jeżeli dla Ciebie kolejność kobiet/mężczyzn jest ważna to
mocΩ = 10!
mocA = 6 * 5! * 5!
natomiast możesz też zbudować Ω, tak że kolejność ustawienia facetów/kobiet nie jest ważna
7 mar 15:12
krystek: A ) zilustruję 5K, mężczyźni (5) lub m,5Kmężczyźni(4) lub m,m,5K,m(3) lub m,m,m,5Km(2)
lub m,m,m,m,5K,m lub m,m,m,m,m,5K
7 mar 15:14
krystek: Traktuję razem jako 10 osób −nie jest ważna w Ω kolejnośc wg mnie
o 14:58 napisana jest moc zdarzenia A
7 mar 15:19
miska: chyba sie zamieszałam...
7 mar 15:20
Hary: nie ogarniam
7 mar 15:21
Artur z miasta Neptuna:
skoro kolejność nie jest ważna (patrz 15:14) to wypisałeś 6 ... więc moc A = 6
a nie 6 * 5! * 5! .... gdzie właśnie kolejność jest ważna (w końcu 5! to przestawianie kobiet,
a drugie 5! to przestawianie facetów)
7 mar 15:22
miska: to jak w koncu mam zapisać P(A)
7 mar 15:27
Hary:
7 mar 15:31
miska: Hary nie łam sie

to ja nie zalicze
7 mar 15:37
MQ: 10 ludzi w kolejce można ustawić na 10! sposobów.
5 kobiet w podkolejce mozna ustawić na 5! sposobów.
Początek podkolejki pięciu kobiet na 10 miejscach mozna ustawić na 6 sposobów (od 1 miejsca do
6).
Czyli masz 6*5!/10!=6!/10!=1/(7*8*9*10)
7 mar 16:02
Artur z miasta Neptuna:
MQ ... źle

bo faceci też mogą być w różnej kolejności ... jeżeli kolejność przyjmujemy za
ważną to robisz tak jak 'krystek' napisał, czyli
| | 6*5!*5! | |
P(A) = |
| = .... |
| | 10! | |
7 mar 18:16
Aga1: IΩI=10!
kkkkkmmmmm−−−5!*5!
mkkkkkmmmm
mmkkkkkmmm
mmmkkkkkmm
mmmmkkkkkm
mmmmmkkkkk
IAI=6*5!*5!
7 mar 18:27