Trygonomatria
Egzaltowana: | | π | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=√ 1−cos2 (x+ |
| ) dla x należącego <−π;π> |
| | 2 | |
7 mar 14:10
pigor: ...
f(x) = √1−cos2(π2+x)=
√sin2(π2+x)=
√cos2x=
|cosx| , a teraz
narysuj
sobie w przedziale <−π;π> wykres (np. przerywaną linią) funkcji y=cosx i odbij
symetrycznie względem. Ox część spod niej , to otrzymasz szukany wykres funkcji f . ...
7 mar 14:20
Egzaltowana: nie rozumiem dlaczego z sin nagle wychodzi Ci cosinus...:(
7 mar 14:54
Egzaltowana: ok już wiem

i tam jest jeszcze pytanie dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartosc 1/2... to bedzie dla
pi/3 i 5pi/6 + ujemmne dwa wyniki.
zgadza się?
7 mar 15:12