awawdawd
maver: log4 81 * log3 64, powinno wyjsc 12..
7 mar 13:58
krystek: =
| log3(81) | |
| *3log34=... |
| log34 | |
7 mar 14:04
maver: wiem ze trzeba sprowadzic do jednej podstawy logarytmu, jednak dalej mi nie wychodzi. moglbys
rozwiazac caly przyklad i napisac zasady
7 mar 14:07
pigor: ... np. tak :
| | log443 | | 3log44 | |
log481*log364=log434 * |
| =4log43 * |
| = 4*3*1=12 . ...  |
| | log43 | | log43 | |
7 mar 14:08
pigor: ... oczywiście po skróceniu przez log43 i własności logaa=1 (logarytm liczby równej
podstawie)
7 mar 14:10
maver: a np
log5 16 * log4 27 * log3 25
7 mar 14:18
maver: podbijam i jak obliczyc
log25 + log2 5 * log52
7 mar 14:57
krystek: W pierwszym zamień na podstawę 3
| log316 | | log327 | | log325 | |
| * |
| * |
| =. |
| log35 | | log34 | | log33 | |
7 mar 15:06
maver: a pozniej wspolna podstawa ? Jak to sie oblicza przy dodawaniu jest wzor, a mnozenie ?
7 mar 15:43
maver:
7 mar 15:55
maver:
7 mar 16:05