| 4 π − 3 √3 | ||
Wynik powinien wynieść | r2 | |
| 6 |
α = 120o
Obliczasz pole wycinka okręgu ograniczone szarymi odcinkami.
Kąt pomiędzy nimi to 120o ... czyli Pwycinka = 1/3 Pkoła
Tak samo z odcinkami niebieskimi.
Należy teraz odjąć pole części wspólnej tych wycinków kół ... są nimi dwa trójkąty równoboczne,
o boku równy r.
tak więc:
| r2√3 | ||
Pszukane = 1/3 Pkoła + 1/3 Pkoła − 2Ptrójkąta = 2/3 * πr2 − 2 | = | |
| 4 |
| 4πr2 − 3√3r2 | 4π − 3√3 | |||
= | = | * r2 | ||
| 6 | 6 |
Po−−−pole odcinka koła
Po=Pwycinka koła−PASB
α=1200, bo trójkąty S S1A i SS1B są równoboczne o boku długości r.
Pf=2*Po
| 1 | ||
P{trójkąta | r2*sinα | |
| 2 |
| α | ||
Pw= | *πr2 | |
| 3600 |
AB=l
wycinek(AS)
Δ(ASP)
Pwycinka=πr2*α/2π=αr2/2
cos(α/2)=r/2r=1/2
α/2=π/3⇒α=2π/3
Pwycinka=πr2/6
PΔ=l/2*r/2*1/2 1
l/2=√r2 − r2/4=r√3/2
PΔ=r2√3/6
P=4(Pwycinka−PΔ)
| 2 | ||
P=4(πr2/6−r2√3/6)= | r2(π−√3) | |
| 3 |
| r2√3 | ||
dobra ... PΔ powinien wyjśc | ... w końcu 2*2*2 = 8 a nie 6 ![]() | |
| 8 |
nowy wynik mi wyszedł √6=2