Pole koła, pole wycinka koła
helpme: Stosunek pola trójkąta do pola koła wpisanego w ten trójkąt jest równy 3 : π. Wiedząc, że
średnica tego koła ma długość 6 cm, oblicz obwód trójkąta.
Wynik powinien wynieść 18 cm.
Bardzo proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie co z czego wynika, z jakich wzorów należy skorzystać.
7 mar 13:23
Aga1: P
K=πr
2=9π
| | a+b+c | |
r*p=PT // *2, gdzie p= |
| , 2p = obwtrójkąta |
| | 2 | |
3*2p=2P
T//:3
P
T=27
7 mar 13:43
helpme: Dziękuję bardzo
7 mar 13:50
pigor: ... , lub ze wzoru na pole trójkąta
Pt=rp , gdzie r=
62=3 − promień
koła wpisanego, oraz p − połowa obwodu trójkąta
| Pt | | 3 | | rp | | 3 | | p | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| =3 ⇒ p=9 ⇒ 2p=18 [cm] . ...  |
| Pk | | π | | π r2 | | π | | 3 | |
7 mar 13:59