Równania i nierowności ;))
Marta: a) 3x + 4 (3−x) − (3x+2)= 3,
b) 4( x+7) − 3 (2x + 3 ) > 5
c) 5x + 4
−−−−−−−−− = 3
2x−1
d) |2x−4| ≤ 10
e) 2x+4 − x − 4 ≥ x − 2
−−−−−−−− −−−−−−− −−−−−−−−−
6 3 2
7 mar 13:13
Eff: a więc dla a)najpierw pozbywamy się nawiasów mnożąc pamiętaj że przed drugim nawiasem jest − co
zmienia znak w nawiasie potem redukujemy to co się da . Wiadome na prawo niewiadome na lewo i
liczymy
7 mar 13:20
Eff: 3x+4(3−x)−(3x+2)=3
3x+12−4x−3x−2=3
3x−4x−3x=3−12+2
4x=−7/4
7 mar 13:24
Eff: e) całkowićcie nie rozumiem zapisu, po lewej masz wskzówki jak co zapisać popraw to może pomogę
...
7 mar 13:25
Eff: w b) robisz tak ajk w a )
7 mar 13:27
Eff: aha

popełniłam jeden błąd jeżeli chodzi o znak "+" lub "−" jeżeli wykryjesz to napisz jezeli
nei to już nie bede pisać bo to by oznaczało że to forum traktujesz jak maszyne do zadań
domowych... obrażając tym samym ludszi którzy chcą Ci pomóc
7 mar 13:28
Marta: przyklad e jest ulamkiem,
2x+4 w mianowniku 6, dalej, − x−4 w mianowniku pojawia sie 3 nastepnie znak ≥ x−2 mianownik 2,
wiadomo? na tym przykladzie mi zalezy
7 mar 13:33
Eff: a co z tym błędem w punkcie a)?

to Twoja przepustka do punktu e)
Proszę pomęcz się nad przykładem e) i jego zapisem po lewej stronie masz podpowiedź jak zapisać
7 mar 13:34
Marta: o jaki bład mianowicie chodzi?

w punkcie a? nic nie zauważylam
7 mar 13:47
Eff: popełniłam jeden błąd jeżeli chodzi o znak "+" lub "−" jeżeli wykryjesz to napisz jezeli
nei to już nie bede pisać bo to by oznaczało że to forum traktujesz jak maszyne do zadań
domowych... obrażając tym samym ludszi którzy chcą Ci pomóc
7 mar 13:51