Pola trójkątów podobnych
helpme: Trójkąta ABC ma obwód równy 30 cm, a pole 24 cm2. Obwód trójkąta A1B1C1 podobnego do
trójkąta ABC wynosi 15 cm. Oblicz pole trójkąta A1B1C1.
Wynik powinien wynieść 6 cm2.
Bardzo proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie co z czego wynika, z jakich wzorów należy skorzystać.
7 mar 12:55
helpme: Odcinek A
1B
1 jest równoległy do odcinka AB. Na podstawie danych na rysunku oblicz
stosunek pola trójkąta A
1B
1C do pola trójkąta ABC.
Rysunki dostępne pod tym linkiem:
http://oi44.tinypic.com/wanf54.jpg
Wyniki, jakie powinny wyjść:
a). 25:64
b). 1:4
c). 4:25
d). 1:9
Bardzo proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie co z czego wynika, z jakich wzorów należy skorzystać.
7 mar 13:19
helpme: przepraszam, zignorujcie mój drugi post.
7 mar 13:20
Aga1: P=P
ABC=24
O=Ob
ABC=30
O
1=Ob
A1B1C1=15
P
1=P
a1B1C1=?
Podstaw i oblicz.
7 mar 14:15
helpme: Dziękuję
7 mar 14:23