Ciągi
Asia: Cześć. Mam do Was ogromną prośbę. Pomożecie mi?
| | 3 | | 9 | | 16 | | 81 | |
a) 18 − 1 + 12 − |
| + 8 − |
| + ... + 18 * |
| − |
| |
| | 2 | | 4 | | 81 | | 16 | |
| | 1 | | 1 | |
b) 3 + 2 + 6 + 1 + 9 + |
| + ... + 30 + |
| |
| | 2 | | 256 | |
Na prawdę proszę Was o pomoc
7 mar 12:15
Agniesia: rozbij to na dwa ciągi zsumuj ich wyrazy i następnie dodaj do siebie sumy.
7 mar 12:23
Asia: ale jak?
7 mar 12:24
Agniesia: w pierwszym nie pasuje mi :
7 mar 12:24
Asia: ale tak jest w zadaniu
7 mar 12:26
Agniesia: chociaż źle spojrzała.
| | 3 | | 9 | |
18 − 1 + 12 − |
| + 8 − |
| |
| | 2 | | 4 | |
rozbijamy na dwa ciągi :
| | 16 | |
an = 18 + 12 + 8 + .. + 18 * |
| |
| | 81 | |
| | 3 | | 9 | | 81 | |
bn = −1 − |
| − |
| − ... − |
| |
| | 2 | | 4 | | 16 | |
teraz liczysz sumy tych ciągów i dodajesz je do siebie.
7 mar 12:26
Asia: a jak z tego wyliczyć q i n?
7 mar 12:30
Agniesia: a jak obliczysz np sumę ciągu
| | 16 | |
an = 18 + 12 + 8 + .. + 18 * |
| |
| | 81 | |
Co ci jest potrzebne ?
7 mar 12:33
Agniesia: tzn źle się wyraziłam.
| | 16 | |
Sn1 = 18 + 12 + 8 + .. + 18* |
| |
| | 81 | |
ogólnie wzór ciągu będzie inny.
a
1 = 18
a
2 = 12
.
.
.
7 mar 12:34
Asia: no sumę liczę ze wzoru
7 mar 12:37
Asia: qn
7 mar 12:38
Asia: czyli pierwszy z rozbitych ciągów będzie miał q = 2/3 a n = 5?
7 mar 12:38
Agniesia:
7 mar 12:40
Asia: ok, wszystko ładnie mi wyszło, dzięki
7 mar 12:45