pochodna funkcji 1 zmiennej
klaudyna: czy cos zle zrobilem? bo wydaje mi sie ze wyszedł mi troszke dziwny wynik...
| | (x2)' * (5−x) − x2 * (5−x)' | | 2x(5−x) − x2 * (−1) | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (5−x)2 | | (5−x)2 | |
| | 10x − 2x2 + x2 | | x(10−x) | |
= |
| = |
| |
| | (5−x)2 | | (5−x)2 | |
zazwyczaj w takich przykładach powinno wyjsc ze ta potęga na dole powinna się skrócic no a
tutaj mi tak nie wyszło, dlatego pytam...
7 mar 11:18
Jack:
wygląda ok. Jesli masz zbadać monotoniczność funkcji f, to zauważ, że znak pochodnej zależy
teraz tylko od znaku w liczniku.
7 mar 11:22
klaudyna: dalej rozwiązujac to zadanie
f'(x) = 0 => x(10−x) = 0
x = 0 v x = 10
tutaj jeszcze male pytanko, bo nie wiem czy dobrze robię... dolna czesc ułamka moge przyrównać
do zera i wyliczyc z niej x czy nie? bo teoretycznie przeciez nie moze tam wychodzic zero, bo
nie mozna dzielic przez zero...
7 mar 11:24
klaudyna: no i z ciekawosci przyrównałem mianownik do zera i x
0 wyszedł mi 5, a 5 nie należy do
dziedziny f(x) wiec chyba powinno byc dobrze
7 mar 11:25
Aga1: U Ciebie D=R−{5}
a miejsca zerowe 0 i 10.
7 mar 12:00