Proszę o rozwiązanie bo zupełnie nie wiem jak się za to zabrać ! ! !
vein: z dwóch miast a i b odleglych od siebie o 18 km wyruszyli naprzeciw siebie dwaj turyści.
pierwszy turysta wyszedł z miasta a o jedną godzinę wcześniej niż drugi z miasta b. oblicz
prędkość z jaką szedł każdy turysta jeżeli wiadomo że po spotkaniu pierwszy turyta szedł do
miasta b jeszcze 1,5 godziny drugi zaś szedł jeszcze 4 godziny do miasta A
7 mar 11:06
vein: Czy można ułożyć taki uklad równań :
7 mar 11:09
ejendi:
wyjdzie równanie kwadratowe, jeszcze skrobię, nie wiem czy Twoje jest dobre?
sprawdź wynik
jak wyliczę to podam
7 mar 12:00
Artur z miasta Neptuna:
a może taki układ równań

1,5*x = t*y
4*y = (t+1)x
(t+2,5)x = 18
(t+4)y = 18
gdzie:
x ... prędkość pierwszego turysty
y ... prędkość drugiego turysty
t ... czas liczony od startu drugiego turysty, do spotkania turystów
7 mar 12:07
gość1: vein to nie będzie dobrze, bo jest pomieszana po lewej stronie prędkość z czasem.
W zadaniu nie jest napisane że prędkość jest o 1,5 większa.
7 mar 12:08
gość1: Artur ma rację.
7 mar 12:12
ejendi:
S=18
S=v1t+v2t 18
S=v1(t+1.5)
S=v2(t+4)
z tego równanie
po uporządkowaniu mamy
t=
√6
t=2,449489743
v1=S/(t+1,5) 4,557550765
V2= 2,790918463
S= 18
7 mar 12:22
vein: Czyżby prędkości wyszły nie takie 'calkowite' ?
Głowiłem się dzisiaj nad tym zadaniem i wyszlo mi tak samo ale skreśliłem, bo z reguly powinny
wyjść liczby bardziej calkowite.
Z ukladu artura właśnie próbuję ogarnąć co do czego i samemu rozwiązać
7 mar 12:25
gość1: Wyszło z obliczeń x=4 km/h a y=3 km/h
na początku najlepiej wyliczyć t (t=2 h)
powodzenia
7 mar 12:28
ejendi:
Przeanalizujmy
czas do spotkania dla każdego ten sam
S=v1t+v2t czyli równanie ok
pierwszy szedł jeszcze 1,5 godz czyli
S=v1(t+1.5) i drugi 4godz, S=v2(t+4) też ok
z tego t:
t=S/v1−1.5
t=S/v2−4
podstawiam od gość1: v1=4 i v2=3
t=(18/4)−1,5=3 godz
t=(18/3)−4=2 godz
czasy różne
7 mar 13:20
Eta:
v, t >0
| | 18 | | 18 | |
v1= |
| v2= |
| teraz tylko wyznaczyć t= ? |
| | t+2,5 | | t+4 | |
| | t+1 | | 1,5 | |
|
| = |
| ⇒ t2+t−6=0 ⇒ t=2 h |
| | 4 | | t | |
7 mar 15:31
Eta:
Oczywiście chochlik

v
2=
3 km/h
7 mar 15:32
ejendi:
"pierwszy turysta wyszedł z miasta a o jedną godzinę wcześniej niż drugi z miasta b"
przeoczyłem tą 1 godz i liczyłem dla równego startu
7 mar 15:48
Płaska linijka: Eta
Jak to zrobiłaś , że wychodzi takie równanie ?
t+14 = 1,5t
10 mar 17:42