przekształcenia płaszczyzny
Przemek: Niestety nie było mnie na kilku lekcjach i nie wiem wogóle jak zabrać się za takie zadania.
Dana jest prosta k o równaniu y=2x −3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem prostej k o
przekszałceniu: T[−32, 0]. Poprosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku i dlaczego tak jest.
Serdecznie dziękuje
7 mar 10:00
Aga1:

Obrazem punktu A(x,y) w przesunięciu równoległym o wektor u
→= [a,b] jest punkt A
'(x
', y
')
taki , że
x
'=x+a, y
"=y+b.
u
→=AA
'→
7 mar 10:30
Przemek: Znam tą teorie z podręcznika, ale wogóle nie wiem jak to zastosować w praktyce. Poprosiłbym Cie
o rozwiązanie tego przykładu krok po kroku, bardzo mi zależy. Z góry dziękuje.
7 mar 10:35
Aga1: Zadanie można zrobić graficznie. Wektor przesunięcia T[−3/2,0]
Do prostej y=2x−3 należą punkty
A=(0,−3), punkt A'=(0−3/2, −3+0]=[−3/2,−3]
B=(1,−1), B'=(−1/2,−4)Zaznaczasz punkty A i B rysujesz daną prostą.
Zaznaczasz A', B' rysujesz drugą prostą.
Zauważ, że te proste są równoległe.
Równanie prostej A'B' możesz napisać znanymi Ci sposobami.
Lub wykorzystać własność.
Po przesunięciu wykresu funkcji y=f(x)o wektor [p,q] otrzymujemy wykres funkcji y=f(x−p)+q
Tu p=−3/2, a q=0.
x−p=x+3/2
Do wzoru zamiast x wstawiasz (x+3/2)
y=2(x+3/2)+0
y=2x+3
7 mar 10:45
Przemek: Jeszcze jedno pytanie, pewnie głupie i oczywiste. Skąd wzięły się punkty A i B?
7 mar 10:59
Aga1: Obliczyłam, nie wiem jak dotychczas liczyłeś,
Za x podstawiłam 0 i obliczyłam y
Gdy x=0, to y=2*0−3=−3 , ⇒ (0,−3)
Gdy x=1, to y=2*1−3=−1⇒ (1,−1)
7 mar 11:05