RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
irka: POMÓŻCIE PROSZĘ
A) −3(x+2)−4(x−5)=−9x+14
| | 2−3X | | 2X−1 | | 3X | | 2−5X | |
B) |
| − |
| < |
| + |
| |
| | 3 | | 2 | | 4 | | 6 | |
c) 2X
2−3X−5>0
d) x
3+2x
2−9x−18=0
7 mar 08:53
asdf: a) −3x − 6 − 4x + 20 = −9x + 14
−7 x + 14 = − 9x + 14
2x = 0
x = 0
b)
| 8 − 12x − 12x + 6 | | 9x + 4 − 10x | |
| < |
| |
| 12 | | 12 | |
| 8 − 12x − 12x + 6 − 9x −4 + 10x | |
| < 0 |
| 12 | |
10 − 25x < 0
−25x < −10
−5x < −2
sprawdz czy dobra odp
c) 2x
2 − 3x − 5 > 0
Δ = 9 + 40
Δ = 49
a > 0 ⇔ ramiona w gore
d) x
3 + 2x
2 − 9x − 18 = 0
x
2 (x + 2)−9(x + 2) = 0
(x
2 −9)(x + 2) = 0
(x + 3)(x − 3)(x + 2) = 0
x∊ (−3;−2;3)
7 mar 09:36
Artur z miasta Neptuna:
a) wymnóż nawiasy ... następnie wszystkie z 'x' na jedną stronę, a stałe na drugą ... redukcja
i masz wynik
b) wszystkie ułamki na jedną stronę ... wspólny mianownik ... redukcja ... mnożysz obustronnie
przez mianownik ... i dalej jak punkt (a)
c) rozwiązujesz wielomian stopnia 2 ... czyli obliczasz Δ
d) patrz punkt (c)
7 mar 09:36
asdf: najlepiej to zrob tak jak pisze Artur a wyniki sprawdz z moimi (chyba dobrze zrobilem


)
7 mar 09:38
andri: DZIĘKUJE
7 mar 09:49
renata: wydaje mi sie że masz żle w B) mnożyłeś wszystko przez 12 to nie powinno być już mianownika
bo się poskracał moim zdaniem powinno być x < 10 /23
a jak tobie wyszło Irka
7 mar 10:37
asdf: | | 10 | | 10 | | 2 | |
x < |
| ? a nie x > |
| ? no to x > |
| |
| | 23 | | 25 | | 5 | |
7 mar 11:16