Wykres ciagu
ewa: Sporządź wykres ciągu(an),jeśli:
a) an=−n+3,gdzie n należy{1,2,3,4,5}
b) an=(n−2)(n−5),gdzie n należy {1,2,3,4,5,6,7}
7 mar 08:32
asdf: a
n = −n + 3
to wyglada jak wykres funkcji liniowej:
f(x) = −x + 3 <narysuj to
b) a
n = (n − 2)(n − 5) = n
2 − 7n + 10
Δ = 49 − 40 =
9
x1 = 2
x2 = 5
RAMIONA W GORE a wieksze od 0
7 mar 09:04
Aga1: 1)Wykres składa się z 5 punktów(1,2), (2, 1), (3,0). (4,−1), (5,−2) −−−tych punktów nie
łączymy.
2) podobnie, tylko wykres składa się z siedmiu punktów
za n podstawiasz kolejno podane liczby i obliczasz y
y=(n−2)(n−5)
Gdy n=1, to y=(1−2)(1−5)=−1*(−4)=4 i masz pierwszy punkt (1,4)
I tak jeszcze 6 razy.
7 mar 10:57