Logarytmy-parametry
ddd: dla jakich wartości parametru m równanie f(x)=m ma dwa pierwiastki różnych znakow?
[1 − log2 (x+2) ]
[,] − wartość bezwzględna
7 mar 07:49
Artur z miasta Neptuna:
graficznie:
rysujesz log2x (standardowy wykres logarytmu)
następnie ... przesuwasz wykres o wektor [−2,0] (dwa w lewo) i masz wykres log2 (x+2)
następnie ... odbijasz wykres względem osi OX (to co na górze, idzie na dół ... to co na dole,
idzie na górę) i masz już wykres −log2(x+2)
następnie ... przesuwasz ten wykres o wektor [0,1] (o jeden w górę)
następnie ... wszystko co jest poniżej osi OX odbijasz na górę
i masz narysowany wykres |1 − log2(x+2)|
rozwiązaniem będzie m∊(0,+∞) //// czego mogłeś się domyślać już na samym początku
7 mar 09:42
ddd: no wlasnie, a dlaczego m należy do tego przedziału?
7 mar 15:17
Artur z miasta Neptuna:
a narysowałeś to co napisałem
7 mar 15:17
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli tak ... to f(x) = m ... to linia prosta równoległa do osi OX ... patrzysz kiedy ona
będzie dwa razy przecinać wykres punkcji
7 mar 15:18
ddd: a kk czaje juz jak i co, a pomoglbys mi wyznaczyc najmniejsza wartość funkcji?
Mam tez wyznaczyc dziedzine, ale z tym nie ma problemu gorzej z najmniejsza wartoscia
7 mar 15:26
ddd: ten √2/2 to jest podstawa log
7 mar 15:27
Artur z miasta Neptuna:
| √2 | |
| < 1 ... czyli wykres f(x) jak będzie wyglądał? podpowiem ... tak jak log<sup>1/2 x |
| 2 | |
czyli będzie maleć wraz ze wzrostem (8x−x
2)
więc wartość minimalną osiągnie ... gdy (8x−x
2) osiągnie wartość maksymalną ... oblicz
wierzchołek tej paraboli (czyli 8x−x
2)
7 mar 15:29
ddd: aha czyli jak wierzcholek mi wyjdzie tam 4, to pozniej podstawiam go do tego wzoru i bedzie
f(x)=log o podstawie √2/2 z 16 tak?
7 mar 15:31