funkcja liniowa
ziomek: zbadaj liczbę rozwiązań równania 3x − 7ax + 5 = 2x − 5b w zależności od parametrów a i b.
Bardzo proszę o pomoc
7 mar 00:08
Mila: x−7ax=−5−5b
x(1−7a) =−5−5b
1) 1−7a ≠0 jedno rozwiązanie
2) 1−7a =0 i −5−5b=0 nieskończenie wiele
3) 1−7a =0 i −5−5b≠0 brak rozwiązan.
7 mar 00:13
ziomek: wielkie dzięki
7 mar 00:26
Gustlik: x(1−7a) =−5−5b /:(1−7a)
| | 0 | | "coś" | |
z takiego wzoru lepiej widać − x= |
| − tożsamość, x= |
| − sprzeczność.. |
| | 0 | | 0 | |
| | 1 | |
1. Mianownik≠0, czyli 1−7a≠0, czyli a≠ |
| 1 rozwiązanie |
| | 7 | |
| | 1 | |
2. Mianownik=0, czyli a= |
| i licznik=0, czyli −5−5b=0, czyli b=−1 − tożsamość, wtedy |
| | 7 | |
| | 1 | | "coś" | |
3. Mianownik=0, czyli a= |
| i licznik≠0, czyli b≠−1 − sprzeczność, wtedy x= |
| . |
| | 7 | | 0 | |
7 mar 01:16