Trygonometria
sandrinaaa: Kąt α jest ostry i sinα=3/4. Wartość wyrażenia 2− cos2α jest równa:
A.25/16
B.3/2
C.17/16
D.31/16
Trygonometrii całkowicie nie umiem i nie rozumiem.
6 mar 23:37
krystek: Ze wzoru
sin2x+cos2x=1 mamy cos2x=1−sin2x ⇒ wylicz cosx
6 mar 23:40
Agniesia: a ja
Krystku bym nawet podstawił
6 mar 23:40
krystek: ?
6 mar 23:41
sandrinaaa: omg czarna magia ...
6 mar 23:41
6 mar 23:42
Agniesia: 2 − cos
2x =

mamy ze wzoru :
sin
2x +cos
2x = 1 ⇒ cos
2x = 1 − sin
2x
czyli podstawiając :
2 − cos
2x = 2 − (1 − sin
2x) = 2 − 1 + sin
2x = 1 + sin
2x
i teraz bym podstawiała .
6 mar 23:43
krystek: @
Agniesia 
dla wprawnych −a zainteresowana pisze ,że nie rozumie trygonometrii.
6 mar 23:49
sandrinaaa: czyli dalej by było :
2−cos
2x = 1+ (3/4)
2x
2−cos
2x= 1 +9/16x
no i co dalej ?
6 mar 23:50
6 mar 23:54
6 mar 23:55
sandrinaaa: ?
6 mar 23:58
6 mar 23:59
7 mar 00:00
sandrinaaa: czyli Odp : A − 25/16 ?
7 mar 00:01
krystek: odp A
7 mar 00:01