Trójkąt prostokątny, oblicz wysokość.
Patryk392:

W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD opuszczona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na dwa
odcinki o długościach: |AD|=6 oraz |DB|=4.
Oblicz wysokość ( |CD| ) trójkąta.
6 mar 23:32
jok: ten trojkat sie sklada z 6:8:10
h = 6*8/10
6 mar 23:37
Mila: h2 =6*4
6 mar 23:40
jok:

juz poprawiam,
h
2 = 24
6 mar 23:43
Patryk392: Witam, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Ale mógłby ktoś mi napisać z jakiego twierdzenia tu skorzystano − co i jak?
Pozdrawiam
6 mar 23:58
Mila: Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego (w Δprostokątnym) jest równa średniej
geometrycznej długości odcinków na jakie podzieliła przeciwprostokątną.
h=√e*f
U Ciebie e=4, f=6
To wynika z podobieństwa Δ. Możesz sam to wyprowadzic.
7 mar 00:03
Patryk392: Dziękuję bardzo
7 mar 00:06
Mila:
7 mar 00:17