Ciąg arytmetyczny
sandrinaaa: Wciągu arytmetycznym (a
n) dane są: a
3=13 i a
5=39. Wtedy wyraz a
1 jest równy:
A.13
B.0
C.−13
D.−26
Prosiłabym o nakierowanie jak rozwiązać takie zadanie
6 mar 23:18
6 mar 23:20
jok: mozesz tez zrobic o za pomoca sredniej 3 wyrazow,
pozniej
pozniej
lub
13 = a
1 + 2r
39 = a
1 + 4r
itd...
6 mar 23:28
sandrinaaa: no ok ale patrz :
a4 = (a3 + a5) / 2 = (13 +39) /2 =52 /2 = 26
a3 = (a2+a4) / 2 − skąd mam wiedzieć ile wynosi a2 jeśli nie mam jeszcze wyliczone i nie
mogę wtedy podstawić do tego wzoru ?
6 mar 23:35
Agniesia: ech
znajomość wzorków to podstawa
6 mar 23:36
sandrinaaa: no tak ale a
1 także nie mamy żeby podstawić
6 mar 23:40
krystek: Więc tradycyjnie :
a3=a1+2r
a5=a1+4r
__________
a1+2r=13
a1+4r=39
_________ masz układ równań z którego wyliczysz a1
6 mar 23:44
Agniesia: ale przecież a
1 mamy obliczyć

mamy podane a
3 oraz a
5 .
6 mar 23:45
sandrinaaa: a1 + 2r = 13 / : (−1)
a1+ 4r= 39
−a1−2r=−13
a1+ 4r = 39
2r=26/:2
r=13
a1+2r=13
a1+2*13=13
a1+26=13
a1=13−26
a1=−13
dobrze wyliczyłam a1 czy źle ?
6 mar 23:57
sandrinaaa:
7 mar 00:05
krystek: ok
7 mar 00:07
krystek: Aby być pewną sprawdzasz : a3=a1+2r=−13+2*13=13
a5=a1+4r=−13+4*13=39.
7 mar 00:09