Oblicz prędkość i czas jazdy rowerzystów...
Ala: Witam
Jak zrobić takie zadanie:
Dwaj rowerzyści pokonali tę samą trasę o długości 120 km. Prędkość pierwszego z nich była o 5
km/h większa od prędkości drugiego, dlatego drugi dojechał do celu o 2 godziny później niż
pierwszy. Oblicz prędkość i czas jazdy rowerzystów.
6 mar 23:09
Aga1: v− prędkość drugiego rowerzysty
v+5 prędkość drugiego rowerzysty
t +2− czas drugiego rowerzysty
t− czas pierwszego rowerzysty
s=120 −droga, jaką przebył każdy z rowerzystów
s=v*t−−wzór na drogę
v(t+2)=120
t(v+5)=120
6 mar 23:20
ejendi:
v1=v2+5
t2=t1+2
s=120
s=(v2+5)t1
s=v2(t1+2)
dwa równania i dwie niewiadome
6 mar 23:28
Ala: dziękuje
6 mar 23:43