Równanie
sandrinaaa: Rozwiąż równanie x3−7x2−4x+28 = 0.
6 mar 22:46
elpe: x2(x−7)−4(x−7)=0
(x2−4)(x−7)=0
x2=4 x=2 x=−2 x=7
6 mar 22:49
sandrinaaa: nie wiem skąd Ci się to wzięło , ja to rozwiązałam tak , patrząc na Twoje :
x3−7x2−4x+28=0
X2(x−7)−4(x+7)=0
(x2−4)(x−7)=0
X2−4=0 lub x−7=0
x2=4 x= 7 lub x= −7
x=2 lub x= −2
Więc gdzie jest źle ?
6 mar 22:59
jok: x − 7 = 0 ma jedno miejsce zerowe tylko 7,
6 mar 23:07
sandrinaaa: dlaczego ?

dlaczego nie może mieć 2 miejsc zerowych?
6 mar 23:09
jok: przy funkcji kwadratowej sa dwa lub jedno miejsce zerowe, tak jak kolega napisal x2 = 4, tutaj
mozesz podstawic −2 lub 2, poniewaz (−2) 2 = 4,
przy funkcji liniowej jest tylko jedno miejsce zerowe, x−7 = 0 dla x = 7, wtedy 7−7 =0
nie mozesz dac −7 , bo −7−7 = −14,
a , −14 ≠ 0
6 mar 23:14
sandrinaaa: Dzięki za wytłumaczenie
6 mar 23:15
krystek: Zapis:
(x2−4)(x−7)=0
(x+2)(x−2)(x−7)=0
x+2=0 lub x−2=0 lub x−7=0
x1=.. x2=... x3=..
6 mar 23:18