równanie
sandrinaaa: Prosta o równaniu y=−2x +(3m+3) przecina w układzie współrzędnych oś Oy w punkcie (0,2). Wtedy:
A.m= −2/3
B. m = −1/3
C. m = 1/3
D. m = 5/3
Proszę o rozpisanie.
6 mar 22:43
Aga1: Prosta przecina oś o y w punkcie (0,b)
b=3m+3
b=2
z tego 3m+3=2
3m=−1
m=−1/3
6 mar 22:47
sandrinaaa: A możesz to bardziej rozpisać ? Wybacz ale nie rozumiem do końca skąd co się wzięło.?
6 mar 22:53
asdf: a = współczynnik kierunkowy (przy x)
| | 1 | |
b = miejsce przecięcia się z osią OY (wyraz wolny, np. 3 , 5, 5 |
| itd...) |
| | 2 | |
punkt (
0,
2) (
x,
y)
x =
0
y =
2
y = a
x + b
y = −2
x + (3m + 3)
2 = −2 *
0 + (3m+ 3)
2 = 3m + 3
Reszte sama
6 mar 22:59
sandrinaaa: ?
6 mar 23:00
sandrinaaa: Dziękuję !
6 mar 23:00
asdf: rozumisz?
6 mar 23:00
Aga1: Równanie prostej w postaci kierunkowej
y=ax+b
y=−2x+(3m+3)
Widać, że a=−2, b=3m+3.
Każda prosta tej postaci przecina oś OY w punkcie
(0,b), a masz podane, że punkt ma współrzędne
(0,2)
z tego odczytujesz , że b=2
tworzysz układ
b=3m+3 i b=2
za b podstawiasz 2
2=3m+3 i rozwiązujesz.
6 mar 23:03
sandrinaaa: więc tak dokończenie tego będzie:
−3m= 3−2
−3m=1 /:(−3)
m= − 1/3
Dziękuję za wyjaśnienie
6 mar 23:05
jok: najprosciej mowiac, musisz tak kombinowac aby wyraz wolny ( C) byl rowny przecieciu sie z osia
OY.
6 mar 23:10