ciag geometryczny
jok: W skończonym ciągu geometrycznym a
n wyraz pierwszy jest równy 3, a wyraz ostatni 768. Wiedząc,
że suma wszystkich wyrazów wynosi 1533, oblicz iloraz tego ciągu.
768 = a
1q
n−1
do czego i dlaczego mam tu coś podłożyc?
6 mar 22:33
Aga1: a1=3
S=1533
6 mar 22:35
jok: 1533 − 1533q = 3 − qn
1530 = 1533q − qn
co zrobic z qn?
6 mar 22:37
123: masz układ nierówności z 2 niewiadomymi "n" i "q", czyli
| | 1 − qn | | 1533*(1 − q) | |
1533 = 3* |
| => 3 = |
| |
| | 1 − q | | 1 − qn | |
| | 768 | |
768 = 3*qn − 1 => 3 = |
| |
| | qn − 1 | |
6 mar 22:44
jok: qn = qn−1*q
1530 = 1533 −768
6 mar 22:51
123: 511 − 511q = 1 − q
n−1*q
510 − 511q = − q
n−1*q
q
n−1*q = 511q − 510
768 = 3*q{n−1}
256 = q
n−1
256q = 511q − 510
−255q = −510
q = 2
256 = 2
n−1
2
8 = 2
n−1
8 = n − 1
n = 9
q = 2 i n = 9
6 mar 23:01
jok: 1530 = (1533 −768)q
q = 2
teraz inne:
oblicz q, wiedzac ze S
4 ciagu geometrycznego jest rowna 4*S
2
| a1 − q4a1 | | 4a1 − 4q2a1 | | (1−q) | |
| = |
| // mnoze |
| |
| 1−q | | 1−q | | a1 | |
1− q
4 = 4 − 4q
2
−q
4 + 4q
2 −3 = 0
t = q
2
wtedy wychodzi −(t−1)(t−3)
moga wyjsc 2 rozwiazania?
6 mar 23:04