funkcja kwadratowa
sandrinaaa: Wykresem funkcji kwadratowej f(x)=−3x2+3 jest parabola o wierzchołku :
A.(3,0)
B.(0,3)
C(−3,0)
D.(0,−3)
Jak to rozwiązań , bo przez delte sie nie da bo wychodzi ujemna czyli brak rozwiązania chyba,
że źle licze.
6 mar 22:20
123:
q = f(p) = −3*(0)
2 + 3 = 0 + 3 = 3
S(p, q) => S(0, 3), czyi odpowiedź B)
6 mar 22:22
sandrinaaa: jak obliczyłeś/aś "q" ?
6 mar 22:25
sandrinaaa: z jakiego wzoru?
6 mar 22:25
123: Normalnie.
"p" to inaczej "x" a podstawiając ten "x" do wzoru funkcji f(x) wyliczam dla tej wartości "y",
czyli "q"
6 mar 22:26