Nierówność
sandrinaaa: Do zbioru rozwiązań nierówności (x−2)(x+3) < 0 należy liczba:
A.9
B.7
C.4
D.1
A jak to rozwiązać ? od czego zacząć ? Bo przez delte,x1,x2 chyba nie można tego rozwiązać
prawda ?
6 mar 22:11
sandrinaaa:
6 mar 22:21
Agniesia: ależ po co tu delta?
x1 = −3
x2 = 2
(x−2)(x+3) < 0 ⇔ x ∊(−3;2)
teraz tylko dopasować odp.
6 mar 22:23
sandrinaaa: Agniesia niestety nadal nie rozumiem jak to zrobiłaś : (
6 mar 22:27
6 mar 22:28
Snatek: wyznaczyła pierwiastki w taki sam sposob jak w delcie tylko szybciej
6 mar 22:29
sandrinaaa: skąd wiesz, że x1 = −3 a x2 = 2
6 mar 22:32
Agniesia: z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej
(x−2)(x+3) = 0 ⇒ x−2 = 0 v x+3 = 0 ⇒ x = 2 v x = −3
6 mar 22:33
sandrinaaa: Ok teraz rozumiem, tylko co dalej ? mamy x1 i x2
i x należy do przedziału (−3,2) czyli będzie odpowiedź D . 1
Tak ?
6 mar 22:40
Agniesia:
6 mar 23:11
sandrinaaa: Dzięki Agniesia za pomoc !


może w końcu polubię matmę przez ten portal a przede wszystkim
przez ludzi którzy mają chęci tłumaczyć i pomagać innym
6 mar 23:12