ciąg geometryczny
asdf: a
1 = 1
a
2 = 4
a
3 = −9
a
4 = 16
a
5 = −25
a
6 = 36
Podaj wzór ciągu
zrobiłem ciąg:
−1,4,−9,16,−25,36
wzór: a
n = (−1)
n * n
2
jedynie z tym pierwszym nie mogę sobie poradzić

P.S Arsenal − AC Milan 3:0
6 mar 22:06
asdf: BUMP!
6 mar 22:25
Agniesia: więc rozpiszmy to tak :
an =
1 dla n = 1
(−1)n * n2 dla n = 2 ...
6 mar 22:27
asdf: można tak?
6 mar 22:29
Agniesia: a czemu nie ?
6 mar 22:30
asdf: ja próbowałem coś robić z (−1)n−1
dla n = 1
−10 = 1...
6 mar 22:30
asdf: to są 2 ciągi w jednym?
6 mar 22:30
Agniesia: nie. To jest w takiej klamrze.
| | ⎧ | 1 dla n = 1 | |
| an = | ⎩ | (−1)n * n2 dla n >1 |
|
6 mar 22:32
Agniesia: teraz ładnie widać
6 mar 22:32
asdf: no wiem, ze w klamrze. poczekasz chwile to sie obrazek wczyta, 3−4 min
6 mar 22:36
asdf:

coś takiego? l
6 mar 22:41
asdf: w końcu mi wyszło...
19 lut 22:04