planimetria - jedno twierdzenie mówi to, inne co innego
matroz:

mamy sobie trójkąt równoboczny o dł. boku 6
Mamy obliczyć długość odcinka przechodzącego przez środek ciężkości trójkąta (na rys.
oznaczyłem siwym kolorem).
1. Obliczyłem korzystając z twierdzenia mówiącego, że odcinek łączący środki dwóch boków
| | 6 | |
trójkąta jest równy połowie długości trzeciego, czyli x= |
| =3 |
| | 2 | |
2. Obliczyłem korzystając z tego, że wys. trójkąta równobocznego dzielą sie w stosunku 1:2
wysokość oznaczyłem czerwonym kolorem
|ED|=x
| | 2 | | 2 | | 6√3 | |
|BC|= |
| h= |
| * |
| =2√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
|CB|

BD|=|CA|

AF|
x=4
Jaki zrobiłem błąd? Wiem że wynik to 4, ale co z pierwszą opcją? Proszę o szybką odp, jutro
piszę próbną maturę

pozdro
6 mar 22:00
Beti: W 1. i 2. liczysz dwie różne rzeczy, bo:
1. Skoro B i D to środki boków trójkąta, to B też jest
śodkiem wysokości i AB jest
| | 1 | |
2. Skoro ED przechodzi przez środek ciężkości, to AB jest |
| h |
| | 3 | |
6 mar 22:10
matroz: Czemu B jest środkiem wysokości
6 mar 22:19
Krl: Z podobieństwa trójkątów na przykład.
6 mar 22:24
Beti:
6 mar 22:29
matroz: co do 1. , co z tym twierdzeniem (odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równy
połowie długości trzeciego) dlaczego tutaj nie wyszło?
6 mar 23:36
Mila: |ED|=6:2=3 i co Ci nie zgadza?
6 mar 23:39
matroz: bo ma wyjść 4, to fragment zad. z próbnej matury z rozszerzenia
6 mar 23:43
matroz: Treść tego zadania:
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=6 i wysokości h=9. Oblicz
pole powierzchni przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy
i środek ciężkości drugiej podstawy.
chodziło mi cały czas tylko o ten bok |ED| który jest potrzebny do obliczenia, dalej potrafię
rozwiązać
6 mar 23:50
Mila:

Zaraz, jeśli to odcinek lączący środki boków Δ to 3.
Jeśli to odcinek przechodzący przez środek ciężkości, to 4 , dlatego, że :
| CB | | ED | | 2x | | ED | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| CA | | GF | | 3x | | 6 | |
Twój rysunek nie pasuje.
ED=4cm
6 mar 23:59
matroz: @Mila:
no tak, rozumiem swoją pomyłkę.
Tylko proszę o wytłumaczenie Twoich proporcji:
| CB | | ED | | 2x | | ED | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| CA | | GF | | 3x | | 6 | |
To z 2x i 3x rozumiem, bo środkowe dzielą się w stosunku 1:2
| | ED | |
ale czemu to przyrównać do |
| ? jakie twierdzenie wykorzystałaś? |
| | GF | |
7 mar 18:52
matroz: można to ew. z Talesa
7 mar 18:54
Mila: Z podobieństwa ΔCED i ΔCGF.
Twoja proporcja też dobra.
7 mar 22:13