matematykaszkolna.pl
planimetria - jedno twierdzenie mówi to, inne co innego matroz: rysunekmamy sobie trójkąt równoboczny o dł. boku 6 Mamy obliczyć długość odcinka przechodzącego przez środek ciężkości trójkąta (na rys. oznaczyłem siwym kolorem). 1. Obliczyłem korzystając z twierdzenia mówiącego, że odcinek łączący środki dwóch boków
 6 
trójkąta jest równy połowie długości trzeciego, czyli x=

=3
 2 
2. Obliczyłem korzystając z tego, że wys. trójkąta równobocznego dzielą sie w stosunku 1:2 wysokość oznaczyłem czerwonym kolorem |ED|=x
 x 
|BD|=

2 
 2 2 63 
|BC|=

h=

*

=23
 3 3 2 
|CB|BD|=|CA|AF|
23 33 

=

0,5x 3 
x=4 Jaki zrobiłem błąd? Wiem że wynik to 4, ale co z pierwszą opcją? Proszę o szybką odp, jutro piszę próbną maturęemotka pozdro
6 mar 22:00
Beti: W 1. i 2. liczysz dwie różne rzeczy, bo: 1. Skoro B i D to środki boków trójkąta, to B też jest śodkiem wysokości i AB jest
 1 

h
 2 
 1 
2. Skoro ED przechodzi przez środek ciężkości, to AB jest

h
 3 
6 mar 22:10
matroz: Czemu B jest środkiem wysokości
6 mar 22:19
Krl: Z podobieństwa trójkątów na przykład.
6 mar 22:24
Beti:
6 mar 22:29
matroz: co do 1. , co z tym twierdzeniem (odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równy połowie długości trzeciego) dlaczego tutaj nie wyszło?
6 mar 23:36
Mila: |ED|=6:2=3 i co Ci nie zgadza?
6 mar 23:39
matroz: bo ma wyjść 4, to fragment zad. z próbnej matury z rozszerzenia
6 mar 23:43
matroz: Treść tego zadania: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=6 i wysokości h=9. Oblicz pole powierzchni przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i środek ciężkości drugiej podstawy. chodziło mi cały czas tylko o ten bok |ED| który jest potrzebny do obliczenia, dalej potrafię rozwiązać
6 mar 23:50
Mila: rysunekZaraz, jeśli to odcinek lączący środki boków Δ to 3. Jeśli to odcinek przechodzący przez środek ciężkości, to 4 , dlatego, że :
CB ED 2x ED 

=

=

CA GF 3x 6 
Twój rysunek nie pasuje. ED=4cm
6 mar 23:59
matroz: @Mila: no tak, rozumiem swoją pomyłkę. Tylko proszę o wytłumaczenie Twoich proporcji:
CB ED 2x ED 

=

=

CA GF 3x 6 
To z 2x i 3x rozumiem, bo środkowe dzielą się w stosunku 1:2
 ED 
ale czemu to przyrównać do

? jakie twierdzenie wykorzystałaś?
 GF 
7 mar 18:52
matroz: można to ew. z Talesa
CB CA 

=

BD AF 
7 mar 18:54
Mila: Z podobieństwa ΔCED i ΔCGF. Twoja proporcja też dobra.
7 mar 22:13