Równanie
sandrinaaa: Rozwiązaniem równania (3x − 1) / (7x +1) = 2/5
A.1
B.7/3
C.4/7
D.7
Jak takie zadanie rozwiązać ? Od czego zacząć ?
6 mar 21:56
Saizou : | 3x−1 | | 2 | |
| = |
| jest to proporcja więc mnożymy na krzyż |
| 7x+1 | | 5 | |
6 mar 21:57
nieuk: proporcją rób, czyli
5*(3x−1)=2*(7x+1)
i dalej licz sama
6 mar 21:58
sandrinaaa: ok czyli :
(3x−1)/(7x+1) = 2/5
5*(3x−1) = 2*(7x+1)
15x−5=14x+2
15x−14x=2+5
x=7
Odp

Dobrze ? Jeśli tak to dzięki za nakierowanie a nie rozwiązanie zadania
6 mar 22:05
sandrinaaa: Odp : D
tak miało być ; )
6 mar 22:05
Saizou : ok
6 mar 22:07