naprawde trudne zadanie
rad: Naprawde trudne zadanie. Czy ktoś się odważy je zrobić?
Liczby naturalne an i bn spełniają równość
an + bn*√2 = (1+√2)2n+1
Wykaż, że wszystkie liczby an i bn są nieparzyste.
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania wraz z podaniem twierdzeń.
6 mar 21:38
Jack:
| | | |
(1+√2)2n+1=∑i2n+1 | *√2 i (dwumian Newtona)
|
| | |
Widać, że
a
n=
√20+
√22+...+
√22n=1+2+4+...+2
n=1+2(1+2+...+2
n−1)∊NP,
oraz
√2b
n=
√21+
√23+
√25...+
√22n+1=
√2(1+2+4+...+2
n)=
√2[1+2(1+2+...+2
n−1)] ⇒
√2b
n=
√2[1+2(1+2+...+2
n−1)] ⇔ b
n=1+2(1+2+...+2
n−1)∊NP.
6 mar 23:08