matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Krótkie zadanie -ciąg
Adam:
Witam. ciąg a
n
= n
2
+ 1. Jaki wyraz ciągu wyniesie 26? Dziękuje
6 mar 21:38
Mila:
n
2
+1=26 ⋀ n∊N
+
n
2
=25 n=5
6 mar 21:42
Adam:
No przecież <facepalm>
6 mar 21:43
Mila:
6 mar 22:00