Wielomiany
sandrinaaa: Dane są wielomiany W(x) = −2x
3 + 5x
2 − 3
oraz P(x) = 2x
3 +12x . Wielomian W(x) + P(x) jest równy:
A. 5x
2 +12x−3
B. 4x
3+5x
2+12x−3
C.4x
6+5x
2+12x−3
D. 4x
3+12x
2 −3
Jak to rozwiązać ?

Dziękuję wszystkim,którzy mi pomagają
6 mar 21:33
elpe: po prostu dodaj

podpowiem odp nie b nie c nie d
6 mar 21:35
sandrinaaa: czyli :
(−2x
3 +5x
2−3)+(2x
3−12x) =−2x
3+5x
2−3+2x
3−12x = 5x
2−12x−3
Powiedz mi w którym momencie trzeba zmienić znak żeby było +12x , bo nie widzę tego rozwiązując
6 mar 21:43
ania;): w(x)+p(x)=(−2x3+5x2−3)+(2x3+12x)=−2x3+5x2−3+2x3+12x= 5x2−3+12x=5x2+12x−3
6 mar 21:45
ania;): prosze mam nadziejj ze pomoglam odp to oczywiscie a
6 mar 21:46
asdf: źle to robisz
−2x3 + 5x2 − 3 +
2x3 + 12x
5x2 +
12x −3
Myślę, że teraz to zauważysz
6 mar 21:47
sandrinaaa: jeeb dobra oczywiście nie popatrzałam , że tam jest +12x , dzięki za zwrócenie uwagi
6 mar 21:47
sandrinaaa: zamiast +12x przepisałam −12x dlatego nie wychodziło, dzięki
6 mar 21:48