Wyznacz miary kątów w czworokącie wpisanym w okrąg.
xaxa:

Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, a w zasadzie to o sprawdzenie czy dobrze policzyłem to zadanie.
Punkt O jest srodkiem okregu. Miara ADC jest rowna 55. Miara DOB jest rowna 150. Wyznacz miary
pozostalych katow czworokata ABCD.
Według moich obliczeń kąty wynoszą:
DOB = 150 i po drugiej stronie 210
DCB i DAB jako wpisane na tym samym łuku = 75
ODC = 45 jako wpisany oparty na promieniu
ADO = 10 jako ADC rowny 55 − ODC rowny 45
OBC = 90 jako 360 − 150 (DOB) − 75 (DCB) − 45 (ODC)
ABO = 65 jako 360 − 10 (ADO) − 210 − 75 (DAB)
Z góry dzięki za sprawdzenie i poprawę ewentualnych błędów.
6 mar 20:51
Beti: jeśli czworokat jest wpisany w okrąg to sumy przeciwległych kątów są = 180o
Skoro więc ADC = 55o, to ABC = 180−55 = 125o
Skoro BOD = 150o, to BAD = 1/2*150 = 75o
oraz BCD = 180−75 = 105o
6 mar 21:14