geometria
:(: Proszę o jakiekolwiek wskazówki do tych zadań

1. Miary kolejnych katów czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 50stopni. Wykaż, że ten
czworokąt jest trapezem.
2.Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 15cm, a odcinek łączący środki ramion tego
trapezu − 12cm.
a. wyznacz wysokość trapezu.
b. oblicz pole trapezu
c. czy miara kąta ostrego trapezu może być równa 30stopni? odpowiedz uzasadnij.
6 mar 20:50
Agniesia: α,β,γ,δ − kolejne kąty tego czworokąta
α + β + γ + δ = 360o
jednak z własności ciągu arytmetycznego wiemy że :
α +δ = β + γ = 180o
czyli sumy miar katów przy jednym ramieniu mają w sumie 180o co konczy dowód.
6 mar 20:54
Agniesia: Eta dobry dowód ?
6 mar 20:55
Agniesia: na zielono masz przekątną.
Teraz wykaże że odcinki czerwone mają taką samą długość
| | a+b | |
oczywiście ten odcinek czerwony na górze jest równy : |
| − średnia arytmetyczna. |
| | 2 | |
Podstawowa własność.
najpierw obliczmy niebieski :
od dolnej podstawy długości a odejmujemy górną podstawę długości b i dzielimy to na 2.
oczywiście różowy jest równy b
| | a−b | | a+b | |
teraz zauważam że czerwony = różowy + niebieski = |
| + b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Teraz bez problemu bo masz trójkąt egpiski
6 mar 20:59
Agniesia:
6 mar 21:01
:(: dziękuję bardzo za pomoc szcxzegółnie z zadaniem 2, a jeśli chodzi o ten ciąg to niestety nadal
nie rozumiem...dlaczego to akurat trapez?
6 mar 21:08
:(: dziękuję bardzo za pomoc szcxzegółnie z zadaniem 2, a jeśli chodzi o ten ciąg to niestety nadal
nie rozumiem...dlaczego to akurat trapez?
6 mar 21:08
Agniesia: w trapezie jest taka zależność :
suma miar kątów przy jednym ramieniu jest równa 180
o
Jeżeli wyka rzez że suma dwóch katów które stoją przy sobie jest równa 180
o wy karzesz
jednocześnie że jest to trapez − przynajmniej tak mi się zdaje. Trzeba tutaj eksperta aby to
potwierdził
6 mar 21:10