W trapezie ABCD, AB II DC, przekątne przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że IAB
Karol: W trapezie ABCD, AB II DC, przekątne przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że IABI = 3IDCI oraz
pole trapezu jest równe 64 cm2, oblicz pole trójkąta AED.
6 mar 20:40
Karol: pomoże ktoś?
6 mar 20:48
6 mar 20:50
Karol: ale ono jest zle rozwiązne.
6 mar 20:52
Eta:

x>0 |AB|=3x |CD|=x P
3=P
4= P(ΔAED)
| | 3x | |
ΔABE ~ ΔDCE w skali k= |
| = 3 |
| | x | |
| | P1 | |
to: |
| = k2= 9 ⇒ P1= 9P2 oraz P3= P4= k*P2 = 3P2 |
| | P2 | |
P
tr= P
1+2P
3+P
2 =64 ⇒ 9P
2+6P
2+P
2= 64 ⇒ P
2= 4
to: P
3= 3*4 = P(ΔAED)= 12
6 mar 21:13
Karol: a skad wiemy,ze P3=p4?
i skad to sie wzielo? k*P2 = 3P2
6 mar 21:24
Mila: PΔDCB=1/2 x*h
PDCA=1/2x*h czy teraz jasne?
6 mar 21:47
Karol: jasne! a skad jest k*P2?
6 mar 21:51
Mila: ΔDEC iΔCEB mają tę samą wysokość zatem pole ΔCEB jest tyle razy większe ile razy jest wieksza
jego podstawa, czyli 3 razy bo EB=3 *DE.
6 mar 22:05