Jak to zrobić???
Kakojka:

Jaką długość mają przyprostokątne w ΔABC, jeżeli przeciwprostokątna (podstawa) |AB| =10 oraz
|AD| : |DB| =1:4. Punkt D leży na odcinku |AB| a |CD| to wysokość.
6 mar 20:38
Grander: pomagam
6 mar 20:53
Grander: podstawa to przeciwprostokątna
6 mar 20:55
Kakojka: no to wiem ale co dalej
6 mar 20:57
6 mar 20:58
Grander: 4|AD|=|DB|
6 mar 21:00
Grander: |AD|+|DB|=10
|AD|+4|AD|=10
5|AD|=10/5
|AD|=2
|DB|=4*2
|DB|=8
6 mar 21:02
Kakojka: wiem tyle że |AC| ( krótsza przyprostokątna) = 2√5 a dłuższa |CB|= 4√5 ale nie wiem w jaki
sposób to obliczyć:(
6 mar 21:03
Grander: |CD|=√|AD|*|BD|
|CD|=√2*8⇒√16⇒4
6 mar 21:04
Grander: pitagoras
6 mar 21:04
Grander: 22+42=|AC|2
4+16=|AC|2
|AC|2=20
|AC|=√20⇒2√5
6 mar 21:07
Grander: |BD|2+|CD|2=|CB|2
6 mar 21:09
Grander: podstaw i policz
6 mar 21:10
Kakojka: dziękuje ślicznie
6 mar 21:11
Grander: a ten wzór |CD|=√|AD|*|BD| a właściwie h=√c1*c2 − to wzór na wysokość w trójkącie
prostokątnym wynika z podobieństwa trójkątów
6 mar 21:12
Kakojka: no tak rzeczywiście
6 mar 21:15