PROSZĘ O SPRAWDZENIE
sandrinaaa: Spodnie po obniżce ceny o 30 % kosztują 126 zł. Ile kosztowały przed obniżką ?
A.163,80 zł
B. 180 zł
C.294 zł
D.420 zł.
po obniżce − 126 zł
100% − 30% = 70 % ( czyli 126 zł to tak jakby 70%)
126 − 70 %
x − 100 %
x= (126 * 100% ) / 70 % = 180
Odp: B
Proszę o sprawdzenie czy tak to można rozwiązać i czy jest dobrze.
6 mar 20:28
Grander: tak dobrze jest
6 mar 20:41
sandrinaaa: dziękuje
6 mar 20:43
Grander: albo takie krótkie równanie
100%x−30%x=126
x−0,3x=126
0,7x=126/:(0,7)
x=180
6 mar 20:43