prawdopod
kina: Dyskretna wielkość losowa X przyjmuje wartości przy danych w tabeli prawdopodobieństwach:
wartość xi 1 8 12 24 31
prawdopodobieństwo pi 0,1 0,3 p 0,2 0,1
a) Ile wynosi prawdopodobieństwo p?
b) Proszę przedstawić graficznie funkcję rozkładu !
c) Ile wynosi wartość oczekiwana (średnia) wielkości losowej X?
d) Ile wynosi wariancja wielkości losowej X?
e) Ile wynosi odchylenie standardowe wielkości losowej X?
f) Ile wynosi współczynnik zmienności wielkości losowej X?
6 mar 20:19
fsf:
8 kwi 18:56
Qulka:

a)p=0,3
b) rys
c) 0,1+2,4+3,6+4,8+3,1 = 14
d) 0,1+19,2+43,2+115,2+96,1=273,8
273,8−14
2=77,8
e)
√77,8=8,82043
| | 8,82043 | |
f) |
| = 0,63 = 63% |
| | 14 | |
8 kwi 21:39