zasada zasowania energii mechanicznej fizyka
Grander: Czas swobodnego spadku kamienia o ciężarze Q=20 N wynosi t=1,43 s. Oblicz energię kinetyczną i
potencjalną kamienia względem powierzchni ziemi w jego środkowym punkcie drogi. V
o kamienia
była równa zeru. Z rysunkiem. Ma wyjść 100 J. Pomożecie
6 mar 20:12
Grander: pomożecie

?
6 mar 20:36
Faustyna: 1) Obliczasz masę kamienia:
Q=mg m=Q/g (g=10m/s2)
m=2kg
2) Spadek swobodny to ruch jednostajnie przyspieszony z prędkością początkową równą 0
s=so + vot + at2/2
6 mar 20:43
Faustyna: vo = 0
a = g
s =gt2/2
3) Środkowym punkcie drogi, czyli 12s
Ep = mgh ( h = 12s)
6 mar 20:48
Faustyna: vo = 0
a = g
s =gt2/2
3) Środkowym punkcie drogi, czyli 12s
Ep = mgh ( h = 12s)
6 mar 20:48
Faustyna: Nie jestem tego pewna. Przepraszam. Nie chcę wprowadzić Ciebie w błąd.
6 mar 20:50
Grander: dzięki wielkie
6 mar 20:50
Faustyna: Wynik się zgadza ?
6 mar 20:51