Znajdź współrzędne boków B i C
jasiek: W trójkącie ABC dany jest punkt A=(−1,7) i równanie dwusiecznych kątów wewnętrznych CE: x +
y=0, BD: x − 3y + 10=0 .Znajdź współrzędne boków B i C
6 mar 20:10
ejendi:
przecięcie dwusiecznych to środek okręgu opisanego
x+3x+10=0⇒x=−10/4=−2,5
y=−x⇒y=2,5
S(−2.5,2.5)
przecięcie dwusiecznych z okręgiem (x+2,5)2+(y−2,5)2=r2
r2=|AS|=(−1+2,5)2+(7−2,5)2=1,52+4,52=22,5
(x+2,5)2+(y−2,5)2=r2 i y=−x z tego
x2+5x−5=0
x=0,85 i −5,85
y=−0,85 i 5,85 wyniki zaokraglone
(x+2,5)2+(y−2,5)2=r2 i x−3y+10=0 z tego
x2+5x−14=0
x=−7 i 2
y=1 i 4 dokładnie
B(−7,1); C(0,85 , −0,85)
7 mar 18:55