Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu.
mm:

Jestem na etapie obliczenia przekątnej kwadratu (podstawy prostopadłościanu). Wyszło mi że
przekątna ma wymiary x√2

Oki?
Nie mogę tego naszkicować na rysunku to spróbuje opisać.
Kwadrat ma boki x a przekątna kradratu x√2 Dobrze?
Bok prostopadłościanu ma 2x

Co dalej? Proszę o nakierowanie?
Teść zadania: W prostopadłościanie o podstawie kwadratowej wyskokość jest dwa razy dłuższa od
krawędzi podstawy. Przyjmując że krawędź podstawy ma długość x to przekątna prostopadłościanu
(u mnie na rys. najdłuższa linia czerwona) ma długość
6 mar 20:10
kylo1303: Zauwaz ze powstal ci trojkat prostokatny, u ciebie to 2 czerwone kreski i laczaca je wysokosc.
Przekatna podstawy rowna sie x√2
H=2x
Wiec teraz z pitagorasa licz przeciwprostokatna tego trojkata.
6 mar 20:12
mm: Dobrze liczę...?
Wychodzi mi:
x2 = 6x2

?
6 mar 20:31
mm: Co z tym należy zrobić?
x= √6x2
6 mar 20:57
Mila: p− pzrekątna prostopadłościanu
p2= (2x)2+(x√2)2
p2=6x2
p=√6x2=x√6
6 mar 21:28